Taktisk analys, PSG – Barcelona 14/2

Simon Pålsson Publicerat: 13 februari 2017

Nu grottar vi ner oss ordentligt i matchen mellan Paris Saint-Germain och FC Barcelona. Här dissekerar vi matchen med vår taktiska analys, som ger dig som läsare mer att gå på inför det heta mötet.

Hitta en hemlig oddsbonus: Vi guidar er till mängder av bonusar från spelbolagen, vissa helt unika och bara tillgängliga för våra läsare. Klicka här för att se alla bonusar!

Champions League är tillbaka och för att intensifiera vår bevakning ytterligare väljer vi ut en åttondelsfinal varje dag som vi rår om lite extra. Matchen i fråga analyseras ner i mindre beståndsdelar för att ge dig som åskådare eller spelare lite extra kött på benen.

Dagens stora match är utan större tvekan den mellan Paris Saint-Germain och FC Barcelona. Å andra sidan är drabbningen i Portugal mellan Benfica – med svensken Victor Nilsson-Lindelöf i laget – och Borussia Dortmund – utan Alexander Isak i truppen – inte heller fy skam.

Det går dock inte att blunda för att det vilar något speciellt över mötet i Paris. Det här är knappast första gången de här båda drabbar samman i en slutspelsmatch i Champions League. Därtill känns det som att PSG verkligen har chansen att rubba Barcelona den här gången, möjligen främst på grund av att katalanerna inte riktigt är samma vinstmaskin längre.

Här är lagens väntade startelvor

Som ni ser spelar både PSG och Barcelona med liknande spelsystem – åtminstone på pappret. Det finns dock flera skillnader mellan lagens sätt att spela och var tyngden ligger. Glöm inte heller att det är olika delar av lagen som behöver fungera för att det här ska gå vägen. Låt oss gå närmare in på det.

Så disponerar Paris Saint-Germain sitt lag

Båda lagen använder sig alltså av ett 4-3-3. I hemmalagets fall är balansen på mittfältet lite annorlunda, med Julian Draxler i vad som bäst beskrivs som en friare offensiv roll. Vid sin sida har han troligen Adrien Rabiot och Blaise Matuidi. Tanken är att dessa ska bistå med tyngd och mer defensivt ansvar.

Här blir det extremt viktigt att stänga ner Barcelona, men också att inte tappa boll i kritiska faser av uppbyggnadsspelet. Att gästerna är tunga i kontringarna säger sig själv med den anfallstrion.

Att minimera misstagen kan vara det absolut viktigaste för PSG. Hur som helst vill laget säkert göra mål också, för att på så sätt ge sig själva ett så bra utgångsläge som möjligt inför returen. Anfallstrion med Lucas Moura, formstarka Edison Cavani och Angel Di Maria får nyckelroller. Likt för Barcelona opererar dessa tämligen ensamma, även fall tidigare nämnda Julian Draxler också fyller på en del. Edison Cavani är i egenskap av Zlatans arvtage väldigt viktig i rollen som målskytt. Här behöver han kliva fram.

Sist, men inte minst, bör försvaret nämnas. Här är Thiago Silva troligen inte tillgänglig på grund av en skada, varpå försvarslinjen försvagas rejält. Hur det ska lösas är svårare att förutse, men det kan lägga ett skimmer av försiktighet över hemmalaget. Utan sin defensiva hänförare och lagkapten försvagas laget rejält och det blir än viktigare att inte tappa boll i kritiska lägen eller anfalla med för stora delar av laget. Thiago Silvas frånvaro kan sätta en mer defensiv och försiktig prägel på PSG.

Så disponerar FC Barcelona sitt lag

4-3-3 är gångbart i världsfotbollen. Även Barcelona använder sig fortsatt av den uppställningen, även fall det är en mycket fri variant av spelsystemet. Här finns en väldigt tydlig rollfördelning och det som binder samman lagdelarna är egentligen den tydliga spelfilosofin.

Om det inte hade varit för att Barcelona så tydligt, så konsekvent, så kompromisslöst använt sig av sin tika-taka (även fall den ser annorlunda ut idag än för några år sedan) är risken stor att laget hade slitits i sönder, med stora hål mellan lagdelarna.

Faktum är att det är lite det här som har hänt under stora delar av den här säsongen, vilket är förklaringen till att laget halkat efter lite i ligaspelet. Det finns helt enkelt tydligare brister, större hål, i det här Barcelona än det som ställdes på planerna runt om i Europa och Spanien för några säsonger sedan.

När spelet fungerar som det ska – när bollen går som på ett snöre – är bristerna dock inte lika tydliga, mycket beroende på att det främst är Barcelona som har bollen då. Det här nya Barcelona är också starkt beroende av sin offensiva trio – Luis Suarez, Leo Messi, Neymar – för att vinna matcher. Det släpps in fler mål än vanligt, spelet hackar, lagdelarna hänger inte samman – men med ett sådant anfall kan det kvitta. Såvida de presterar vill säga.

Ivan Rakitic på mittfältet har en tvåvägsroll och fyller på en del i straffområdet, i övrigt ska Sergio Busquets och Andres Iniesta bidra till balans och lugn. Försvaret ska täppa till och neutralisera PSG:s starka anfall. Barcelona får klara sig utan Arda Turan och Javier Mascherano, avbräck som de bör kunna hantera med tanke på bredden i truppen.

Tre nyckelfaktorer att hålla ögonen på

Kan PSG slå hål på Barcelonas något skakiga lagbygge?

Som vi varit inne på tidigare är Barcelona inte samma sammansvetsade enhet som för ett par säsonger sedan. Det är någonting som främst har defensiva konsekvenser och som därför blir extremt viktigt för motståndarna att försöka utnyttja.

De lag som rubbat Barcelona under säsongen har lyckats med det här. Att neutralisera det offensiva hotet – som i ärlighetens namn främst består av den magiska anfallstrion – är en stor del av det här. Därefter handlar det om att hitta in bakom och mellan mittfält och anfall. Med Javier Mascherano borta bör PSG ha än bättre möjligheter att göra det här.

Om Barcelona tillåts föra spelet för mycket blir det svårare för PSG att rubba laget. Det säger sig själv att bollinnehavet är fundamentalt, inte minst då Barcelona tenderar att döda matcherna bara genom att flytta bollen inom laget.

Med andra ord:

* Tillåt inte Barcelona föra spelet
* Neutralisera anfallstrion så gott det går
• Hitta mellan och runt mittfältet och backlinjen hos Barcelona

Lättare sagt än gjort? Definitivt. Men svagheterna är å andra sidan tydligare än på längre i detta Barcelona. Det talar för PSG.

Individuella prestationer lär bli avgörande

Som alltid på den här nivån är behovet av individuella prestationer i världsklass väldigt viktigt. Det är spelarna med spetsegenskaper som gör skillnad i de avgörande lägena. Med Thiago Silva borta har Barcelonas anfallstrio något lättare att göra avtryck, något de visserligen sällan har problem med.

Neymar, Suarez och Messi kan i praktiken avgöra det här dubbelmötet på egen hand. Även fall det finns tendenser till viss egoism är det här en anfallstrio som inte bara är tre bra spelare individuellt, utan som också fungerar bra ihop. Detta främst då de håller så väldigt hög nivå och därigenom ger utrymme åt varandra när de tvingas på sig markering och fokus från försvararna.

För hemmalagets del behöver säsongens bästa målskytt Edison Cavani – 33 mål på 30 matcher – kliva fram ännu en gång. Här gäller det att uruguayanen gör mål helt enkelt. Om inte han får in bollen behöver Draxler, Lucas eller Di Maria få nätrassel.

Offensiva individuella prestationer kan komma att bli väldigt avgörande. Det här dubbelmötet lär – som vi hintat om flera gånger – bli jämnt på en annan nivå än vad tidigare säsongers möten blivit (som i för sig också varit jämna resultatmässigt). Varje mål, varje individuell prestation på nästa nivå, kan därmed bli avgörande.

Vem tar rollen som matchhjälte?

Hur påverkar det väntande returmötet matchen?

Det här är som bekant bara det första av två möten mellan lagen. Det hela ska inte avgöras förrän om ett par veckor på Camp Nou i Barcelona. Därmed är den här matchen 180 minuter, vilket såklart påverkar det första mötet i stor utsträckning.

Bortamålsregeln bör alltid tas med i beräkningen. För gästerna kan ett bortamål bli väldigt avgörande och lägga en bra grund inför returen, medan PSG såklart vill göra allt för att hålla tätt bakåt. 0-0 är som bekant klart bättre än 1-1 för PSG:s del.

I kombination med det faktum att Thiago Silva alltså missar matchen – den defensiva hänföraren i hemmalaget – tror vi att detta påverkar matchbilden i den första matchen något. Det vore rent av dumdristigt av PSG att ta för stora risker här. Utan Thiago Silva är laget klart mer sårbara i försvaret, varpå de lär vilja säkra upp ytterligare med någon mittfältare med utökat defensivt ansvar och en approach till matchen som är av en mer defensiv karaktär. Det blir också av yttersta vikt att inte göra några misstag eller ta onödiga risker.

Om det väntande returmötet påverkar matchen till den mildra grad att den blir mer återhållsam, mer chansfattig, vågar vi inte lova, men risken finns där. Risken blev säkert inte mindre när Thiago Silva drog på sig en skada. Å andra sida ser Barcelona gärna säkert en uppsluppen match där de kan släppa sin anfallstrio fri och därigenom få med sig något mål hem till Barcelona.

Kampanjodds, Barca till 8,0: Tror ni på Barcelona kan nya kunder hos Betfair spela att de vinner till hela 8,0 gånger pengarna. Läs mer här.

 

Statistik, jämför lagen:

 

 

 

Oddsens motsvarighet i procent när spelet publicerades: