Topptipset 5/10: Vårt system, speltips och analys av samtliga 8 matcher

Simon Pålsson Publicerat: 3 oktober 2020

Annons:

På måndagens Topptips väntar mindre trampade stigar på vägen mot full pott. I serierna precis under finrummet i Sverige, Tyskland, Nederländerna och Brasilien sker det mesta av tippandet, men Finland och Värmland ska inte förbises. Här är analysen mot åtta rätt!

 

 

 

 

 

Spelstopp: 17:29

  till Topptipset!
Regler & villkor gäller.

Våra speltips:

1. Trelleborg – Norrby X2

Med start i Skåne, tar vi oss an Superettan. Trogne Salif Camara-Jönsson gör vad han kan för sitt TFF, men det ser mörkt ut för Trelleborg. Poängskörden är skral, och de extrapoäng Vångavallen en gång gav är ett minne blott. Mot konkurrenterna i mitten och botten är Norrby en motståndare att ta på allvar, även utan avstängde mittfältaren Benjamin Arapovic. Cupen innebar dock ett bakslag för boråsarna, men X2 ska räcka i Sveriges sydligaste landskap.

2. Degerfors – Västerås 1

Härnäst följer kupongens klaraste spik. Serieledarna från Värmland har sopat mattan med allt motstånd i september månad och prickat rätt hela 21 gånger på sex tävlingskamper. Skönt är även att ha tillbaka försvarsresen Oliver Ekroth i seriespelet. Som näst sämsta bortalag i Superettan förefaller det ytterst osannolikt att Västerås kan rå på den röda jätten. Starkt att hämta in en pinne mot J-Södra, men att bortaslå topplag gör de grönvita nästan aldrig. Streckningen är av mindre betydelse då ettan håller Fort Knox-klass. Spik!

3. Nürnberg – Darmstadt 1X2

Med ett nödrop höll sig Nürnberg kvar i 2. Bundesliga, och även om det börjat klart bättre än vad det slutade består vissa orosmoln. Frågetecknen kring offensiven som får klara sig utan Manuel Schäffler består, och på Max-Morlock-Stadion var bayrarna inget vidare lag. Hessen-klubben Darmstadt kommer från en mållös kamp mot Regensburg som om rättvisa vore en garanti skulle inneburit triumf för “Liljorna”. Övertaget var stundtal massivt, och vanligtvis hade Serdar Dursun satt minst en boll. Spåkulan pekar på besökarna, och tvåan blir utgångstecknet i heltäckningen!

4. Excelsior – De Graafschap X2

Hur ska Excelsior få stopp på baklängesmålen? Just nu är det öppen gata till Alessandro Damens bur, och vare sig keepern eller hans mittbackar Hervé Matthys och Thomas Oude Kotte erhåller särskilt höga betyg. Den sistnämnde får eventuellt det tack vare sin målfarlighet. De Graafschap ser däremot ut som ett lag som kan komma att slåss om uppflyttning. Förra säsongen var “Superbönderna” säkerheten själv. Erfarna Daryl van Mieghem och Elmo Lieftink sköter offensiven, och städar undan pojkspolingarna i serien. Med tvåan prickas mycket värde in – förstärk med kryss på stora.

5. FC Oss – Dordrecht 1

Kultlaget FC Oss (f.d. Top Oss) lyckades inte följa upp finfina 2-2 mot topptippade Cambuur med nya poäng mot Maastricht, men det bör påpekas att TOP höll jämna steg fram till att mittbacken Lorenzo Piqué såg rött i den 72:e minuten. Då rasade Brabant-klubben, men det positiva tar värdarna med sig. Dordrecht är marginellt bättre poängmässigt, men ligger på minus i inbördes möten de senaste fem åren. När det är så här balanserat är det rätt att låta värdet på strecken bestämma. Spika Oss!

6. KuPS – FC Ilves 1X2

Svenskbekantingen Arne Erlandsen coachar de finska mästarna KuPS med godkända resultat. Dock har “Kanariefåglarna” fått spela många och energikrävande matcher i Europaspelet med 1-3 i Cluj så sent som i torsdags. Reaktion att vänta mot luriga Ilves? 6-0 på två omgångar för besökarna från Tammerfors där stjärnskottet Nataan Skyttä och brassen Jair fått stort beröm i media för sina helgjutna insatser i det offensiva arbetet. Fynda genom att peta in de alltför lågt streckade gästerna. Helgardera på Savon Sanomat Arena!

7. Vänersborgs FK – Gauthiod 12

Målorgier i Division 2 Norra Götaland signeras Vänersborgs FK. De svartvita har vunnit med 5-3, 6-4 och 5-3 de senaste tre omgångarna. Än mer betryggande är att bakom den interna skytteligaledaren Valon Gashi (nio mål) har värdarna en rad spelare som kan peta in en boll om det skulle behövas. Gauthiod är väsentligt tätare bakåt vilket kan störa hemmalaget. Superettanklubben Ljungskile klarade inte av de rödblå när Grästorps stolthet fixade ett 1-0-avancemang i cupen. Det kan sluta i succé eller fadäs för både klubbarna. Gubbgarderingen (ett-två) blir således valet.

8. Oeste – Operário X2

Somriga Brasilien och Série B sätter punkt för kupongen. Få saker är så välförtjänta som Oestes jumboplats. På tretton omgångar har de rödsvarta bara löst en trepoängare, och saknar en naturlig målskytt. Den unge mittfältaren Kaua är tillbaka efter avstängning, men det är tveksamt om det löser värdarnas problem. Paraná-baserade Operário ligger trygger i tabellens mitt, och drar sin styrka ur defensiven. Bonfim, Reniê och Sosa har delat på mittbacksbördan när det tajtats till bakåt under den senaste månaden. Skippa det svaga hemmalaget och satsa på en trolig tvåa!

 

Spiken! – Degerfors

23 år har gått sedan Degerfors trillade ur Allsvenskan, men nu är de rödvita snart hemma igen. Formen är strålande, och bortaveka VSK har inte mycket att sätta emot “Vulkanerna”. Säker trea på vägen mot finrummet!

Skrällen! – FC Ilves

Tammerfors-laget slår ur underläge, är utvilade och klarade 0-0 mot mästarna i juli. KuPS å sin sida är lite mer pressade och slitna efter alla Europakamper den senaste månaden. Gästernas sisu fixar knallen!

Systemen i textform:

36 rader

1. Trelleborg – Norrby x2
2. Degerfors – Västerås 1
3. Nürnberg – Darmstadt 1×2
4. Excelsior – De Graafs. 2
5. FC Oss – Dordrecht 1
6. KuPS – FC Ilves 1×2
7. Väners. FK – Gauthiod 12
8. Oeste – Operário 2

144 rader

1. Trelleborg – Norrby x2
2. Degerfors – Västerås 1
3. Nürnberg – Darmstadt 1×2
4. Excelsior – De Graafs. x2
5. FC Oss – Dordrecht 1
6. KuPS – FC Ilves 1×2
7. Väners. FK – Gauthiod 12
8. Oeste – Operário x2

   till topptipset!
Regler & villkor gäller.

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
 Ring Stödlinjen: 020-819100