Unik statistik: Så många juniorer släpper SHL-lagen fram

Emil Jakobsson Publicerat: 18 januari 2016

Vilka SHL-klubbar släpper egentligen fram flest juniorer och vilka klubbar ger dem dessutom gott om istid? 

Johan Svensson, även känd som MrMadhawk skrev ett inlägg om vilka lag som den här säsongen är bäst på att plocka upp juniorer. Vi på Spelbloggare.se älskar statistik och siffror och ville givetvis gräva vidare i detta. Vi gick därför igenom samtliga lag med minst två säsonger i Elitserien/SHL under perioden 2010-11 till 2014-15 för att se vilka lag som släpper fram flest juniorer.

Juniorverksamheten i Skellefteå brukar lyftas fram som en av de stora anledningarna till deras fem raka SM-finaler samtidigt som klubbar som Frölunda har ett liknande rykte om sig med många unga skickliga spelare.

Men hur ser det ut om vi bryter ner siffrorna? Vilka klubbar släpper fram flest juniorer och hur mycket får de egentligen spela?

Här nedanför hittar ni unik statistik sammanställd från SHL.se som visar antalet juniorer med minst en sekund istid från säsongen 2010-11 till 2014-15. Bara lag som spelat minst två säsonger i Elitserien/SHL är med i denna sammanställning.

min-en

Väldigt jämnt mellan lagen med Skellefteå, Modo och Frölunda sticker ut med mellan 9,2 – 9,8 juniorer med istid per säsong i snitt. Anmärkningsvärt också att Örebro och Växjö är otroligt långt efter andra klubbar.

En annan intressant graf är hur många juniorspelare de olika lagen har i snitt per säsong som fått spela minst 20 matcher.

Min-20

Örebro, Växjö och Leksand har minst sagt svaga siffror. Intressant också att Modo är ohotad etta och att Skellefteå faktiskt bara ligger delad femteplats i denna sammanställning.

Nästa graf visar hur många juniorspelare som fått istid varje säsong för de olika klubbarna säsong för säsong. Här ser man till exempel att Skellefteås högs siffra från 2011 är starkt bidragande till deras höga snitt. Vi ser även att HV71 släppt fram allt fler juniorer de senaste säsongerna med 21 juniorer de två senaste säsongerna vilket kan jämföras med 17 stycken på de tre tidigare säsongerna.

Det blir även väldigt tydligt hur långt efter Örebro och Växjö är när det gäller juniorverksamheten.

3