Danmark VM 2022: Trupp, matcher & odds

Spelbloggare Publicerat: 16 november 2022

Danmark har tagit ut en tung VM-trupp med flera meriterade spelare och många ser danskarna som en outsider till VM-guldet. Men vad väntar för spelschema och vad säger oddsen inför VM 2022?

Vårt kära grannland går in i VM 2022 efter ett par riktigt starka år. Under 2022 har laget bland annat besegrat Frankrike två gånger om. Därför är det säkerligen passande för laget att Frankrike är en av motståndarna i grupp D i VM. Vi tar en titt på truppen som förbundskapten Kasper Hjulmand förfogar över under turneringen.

Danmark VM-trupp 2022

Det är ett samspelt danskt landslag som vi fick en försmak av under EM 2021. Christian Eriksen är tillbaka i gammalt fint slag och ackompanjeras av flera stjärnor från större ligor i Europa. Från Kasper Schmeichel mellan stolparna till spelare som Simon Kjaer, Joakim Mahle och Martin Braithwaite.

Målvakter: Kasper Schmeichel, Oliver Christensen, Frederik Ronnow

Försvarare: Alexander Bah, Simon Kjaer, Joachim Andersen, Joakim Maehle, Andreas Christensen, Rasmus Kristensen, Jens Stryger Larsen, Victor Nelsson, Daniel Wass

Mittfältare: Thomas Delaney, Mathias Jensen, Christian Eriksen, Pierre-Emile Hojbjerg, Christian Norgaard, Robert Skov

Anfallare: Andreas Cornelius, Martin Braithwaite, Kasper Dolberg, Mikkel Damsgaard, Jesper Lindstrom, Yussuf Poulsen, Andreas Skov Olsen, Jonas Wind

Nyckelspelare

Att välja ut tre nyckelspelare i Danmark får oss att kolla på den centrala linjen. Kasper Schmeichel, Simon Kjaer och Christian Eriksen är spelare som dels har rutinen men dels den kvalité som krävs för att ett lag ska ta sig långt i turneringen. Det ska dock sägas att kollektivet är extra starkt i Danmark.

Kasper Schmeichel
Kasper Schmeichel har varit med tidigare under mästerskap. Sedan sommaren 2022 spelar han i franska Nice efter flera år i Premier League och Leicester City. Närmar sig 100 landskamper efter debuten 2013 och är given som sista utpost.

Simon Kjaer
Simon Kjaer klockade in 100 landskamper för ett bra tag sedan och är lagkapten i Hjulmands landslag. Till vardags är han en vital del av AC Milans försvarslinje, även om speltiden har minskat en aning på sistone. Mår som bäst när han spelar i den röda landslagsdressen.

Christian Eriksen
Efter EM 2021 var det osäkert huruvida Christian Eriksen skulle beträda en fotbollsplan igen. Drygt ett år senare har han tagit vägen via Brentford FC till att idag representera Manchester United. Har varit briljant i landslaget under året och blir fortsatt viktig om Danmark ska överraska i VM.

Svagheter

Målskyttet kan vålla vissa problem för Danmark då det inte finns en utpräglad go to-guy när matcherna ska avgöras. Kasper Dolberg, Martin Braithwaite, Andreas Skov Olsen och Jesper Lindström är några av anfallarna där minst en kommer behöva kliva fram. Frågan är om någon och i så fall vem som prickar formen bäst.

Danmark – spelschema & matcher i Fotbolls VM 2022

Likt i VM 2018 har Danmark både Frankrike och Australien i gruppen. Man spelar i grupp D tillsammans med Tunisien som ersätter Peru från föregående turnering. Inledningsmatchen mot Tunisien blir avgörande för lagets framgångar, inte minst då Frankrike väntar i den andra omgången av gruppspelet.

Danmark – Tunisien 14:00 Tisdag 22 november 2022
Frankrike – Danmark  17:00 Lördag 26 november 2022
Australien – Danmark  16:00 Onsdag 30 november 2022

VM odds på Danmark

Spel Odds Spelbolag
Danmark att vinna grupp D 3.50 Mr Green (500 kronor freebet)
Jesper Lindström att göra flest mål i Danmark 8.00 Mr Green (500 kronor freebet) 
Christian Eriksen flest assist i VM 60.00 Lucky Sports (Bonus: Dubbla upp eller pengarna tillbaka!)

18+ år – Regler & villkor gäller, Stödlinjen

FAQ

Hur många gånger har Danmark deltagit i VM?
Danmark gjorde sitt första VM i Mexiko 1986 och tog sig då till åttondelsfinal. Den främsta framgången hittills kom 1998 i Frankrike då det blev en kvartsfinal. VM i Qatar är landets sjätte turnering på herrsidan.

Vilka möter Danmark i Fotbolls VM 2022?
I grupp D i VM 2022 ingår förutom Danmark även Frankrike, Australien och Tunisien. Frankrike och Australien var med på lotten även i VM 2018 då Danmark gick vidare till slutspel. Där tog äventyret slut i åttondelsfinalen.

Vem är lagkapten i Danmark?
Det är Simon Kjaer som är lagkapten i det danska landslaget under VM 2022, precis som under de senaste åren. Kjaer har en bra bit över 100 landskamper på meritlistan och har spelat i bland annat Roma, Atalanta, Sevilla och numera i AC Milan.